CTA Architects Engineers; Great Falls, MT

Originally built in 1917, this 25,000 sq. ft. building was adapted for reuse as CTA’s office in Great Falls, MT. Aesthetically, the project aimed to infuse the existing structure with a new discourse on the contemporary office. The design approach took place in three sectors: adaptively shift the spatial discourse of the building to reflect contemporary space and culture, directly develop the tax base and economic value of the existing urban district by stabilizing the structure, and develop sustainable strategies exceeding current standards.

Efficient core technologies augment the aesthetic and spatial insertions to the existing structure. The building is heated and cooled by a highly conductive radiant floor system, utilizing energy from aquifers deep below the earth’s surface. These systems, along with passive solar preheating and demand-based ventilation, allow for minimal intrusion in the space, higher leasable areas, better aesthetics and acoustics, lower utility and maintenance costs, and an environmentally-sustainable solution. For its region of North America, the design pushes the boundary for energy efficiency in adaptable reuse. The building’s operation costs are $.52 less per sq. ft. than a typical building of equal size in a similar setting, equating to a 42% cost savings.

Sustainable core technologies, water-source withdrawal well, high-efficiency heat pumps, radiant flooring, passive solar preheated ventilation air, and demand-based ventilation all contributed to a LEED Gold Certification from the USGBC. CTA provided architecture, interior design, landscape architecture, mechanical engineering, and structural engineering expertise